nedjelja, 19. kolovoza 2007.

kako se izboriti sa roditeljima

Male tajne velikih majstora

U tvom nastojanju da postigneš cilj, najvažnije je da se prema ljudima ophodiš korektno I sa uvažavanjem. Šanse da uspeš biće uveliko veće ukoliko pažljivo sročiš zahtev I kažeš ga u odgovarajućem trenutku.Mnogi ovde navedeni pristupi koristiće ti u odnosima sa roditeljima, ali I sa društvom u školi, drugaricama...I zapamti: nikada, ma koliko bilo važno, nemoj zloupotrebljavati slabe tačke drugih ljudi kad hoćeš da ostvariš cilj...!


  • Odluči šta želiš i uvek ispunjavaj jedan po jedan cilj.Nemoj ni slučajno da s jednog odeš na drugi, pa na treći...To će ljude zbuniti (a to nije dobro).Npr. ako želiš telefon u svojoj sobi navedi im milion razloga zbog kojih bi umrla/o da nemaš telefon u svojoj sobi. A posebno naglasi i to da bi cela porodica od toga imala neke koristi.Ako se držiš plana uspećeš.

  • Lako je napraviti grešku i grubo razgovarati sa ljudima.Ali nekad je bolje da istrpiš.Nije uvek najbolji način grubo i snažno odbrusiti.Ako hoćeš da nađeš načina da kontaktiraš normalno sa roditeljima, pokušaj da budeš malo ljubaznija/i prema njima (tipa:,,Mama, šta ti se gleda na televiziji?’’ ili ,,Tata da li bi želeo da sutra odemo na ručak, samo ti i ja?’’).Znam da se u ovim godinama nađe malo vremena za roditelje, ali malo pažnje posvećeno njima neće te ubiti.A i sigurna sam da će ti to pomoći kasnije (produženje izlaska?)

  • Ponekad bi mogla/mogao i da se žrtvuješ i da hodaš pored svoje mame, umesto da ideš deset koraka iza nje.Znam da to radiš da drugi ne bi videli (i ismejavali te) da imaš neke veze sa njom – ali i ona to zna! Samo to što ćeš ići u korak sa njom, čak i ako je ne prihvataš ni na koji drugi način, predstavlja gest pažnje koji je još vredniji jer si ga pokazala/o na javnom mestu.Tako ćeš mnogo učiniti za svoj cilj. Još više bi učinila da se malo nasmešiš, ili da joj slučajno otvoriš vrata. Tim postupcima, cilj ti je zagarantovan!

1 komentar:

Zihernadla kaže...

A šta ako vam je ćale konzervativni alkoholičar?